Op het terrein van het KWPN/KNHS in Ermelo werd ook dit jaar de Dag van het Schaap gehouden. Wij konden meeliften met dit evenement door er de Nationale Keuring te organiseren. Gezien de verwachte publieke belangstelling een ideale kans om je als stamboek onder een groot publiek te mengen. En Publiek was er! Op sommige momenten twee rijen dik rond de ring waar de suffolk werd gekeurd, daarmee was onze keuring toch wel koploper t.o.v. andere stamboeken. Oprecht geïnteresseerden, leden, dagjesmensen drongen om een goed plekje rond te ring te bemachtigen, misschien was het aan de Schotse Keurmeester die in Kilt stond te jureren te danken , maar het waren ook zeker de prachtige schapen die onze inzenders bijeen hadden gebracht die het publiek boeide.

Tijdens de voorbereiding van deze Nationale Keuring werd al snel duidelijk dat er veel animo was onder onze leden. In de vorige ledenvergadering is naar voren gekomen dat wij als bestuur de drempel van deelname aan de keuring willen verlagen in de komende jaren. Één van de maatregelen die we hebben genomen is om het inschrijfgeld indien mogelijk helemaal af te schaffen. Omdat we deze Nationale te gast waren bij de organisatie van de Dag van het Schaap hoefden we dan ook geen inschrijfgeld te vragen. Misschien was dit wel de reden dat we maar liefst 88 dieren in Ermelo in de ring hadden, een aantal wat al vele jaren niet meer gehaald is. Naast dit grote aantal dieren konden we ook vier nieuwe inzenders welkom heten, een hele mooie ontwikkeling.

Naast de reguliere rubrieken hadden we dit jaar; “ooilammeren en ramlammeren van in Nederland gefokte ouders”, in de ring staan. Deze categorie had maar liefst 4 rubrieken, verder was de ring helemaal gevuld tijdens de rubriek; Drietal van één ram, dit na een voorzichtige start van deze categorie vorig jaar. Fokkers zien het toch als de kans om hun ram in het licht te zetten.

De Schotse Keurmeester Scott Brown nam de tijd voor de rubrieken zonder dat het langdraderig werd. Op het eerste oog waren er misschien veel rubrieken lammeren maar bij een groot evenement als deze met bijbehorend publiek heeft dat het voordeel dat een rubriek vlot geplaatst kan worden. Het publiek wat gewoon even komt kijken krijgt dan vlot een beeld hoe een keuring verloopt, bij grotere rubrieken verliest menigeen de interesse en loopt men door. De dieren gingen allemaal door de handen van de keurmeester en in bijna alle rubrieken werden de dieren losgelaten in de ring.

Het grote deelnemersveld en bijbehorende schapen gaf “reuring”, mijn spellingcontrole schiet nu in de stress dus het zal geen Nederlands woord zijn. “Reuring” is “positieve bedrijvigheid” zullen we maar zeggen. De sfeer onder de deelnemers was ronduit goed te noemen, er was een grote groep mensen echt bezig met de schapen en men hielp elkaar daar waar nodig. Nieuwe inzenders werden jassen geleend, publiek verzorgde spontaan de keurmeester met koffie, en leden schoten elkaar bij daar waar nodig in, of buiten de ring. Een keuringsdag is een dag waar je onder soortgenoten bent, een dag waar mensen je niet raar aankijken als je zegt dat die ram goede oren, poten of vacht heeft. Waar je nog even kunt napraten over het afgelopen lammerseizoen of alweer hardop kunt fantaseren over het komende lammerseizoen. Waar je oud-leden treft die nog steeds liefhebber zijn en je nieuwe mensen liefhebber kunt maken. Naast de prachtige resultaten van de kampioenen, was het mooiste resultaat misschien wel dat een Hampshire Down fokker die de keuringsring naast ons had, ons stamboek roemde om de sfeer op onze keuring en de uitstraling van de schapen. “Mijn vrouw wilde ze al jaren, maar ik begin eerst maar eens met twee ooilammeren”, zei hij.

88 dieren, 15 deelnemers, 1 nieuw lid, De Nationale Keuring 2016 een prachtige dag!!!!

Joop Timmer

Dag van het Schaap — Nationale keuring Suffolks 2016